donderdag 19 mei 2011

GRATIS SCHOOLVOORSTELLINGEN, BOEK NU!

(dit is nog niet de officiele poster!)


 Bryan X is bij de psychiater.
Hij kan niet slapen, en gaat langzaamaan ten onder aan de enorme druk die op hem wordt uitgeoefend door zijn omgeving.
Via flashbacks en intermezzo’s krijgen we beetje bij beetje de geschiedenis van Bryan te zien en te horen.
Hoe hij ooit begon als idealistische jongen op school, een studentenclub hielp oprichten, deel was van jongerenorganisaties en uiteindelijk belandde, waar hij nu is: als leider van het land.
De terugblik op zijn leven maakt dat hij gaat twijfelen aan de keuzes die hij heeft gemaakt. Waren die echt voor volk en vaderland, of voor zijn ego? Wat heeft hij moeten opofferen voor zijn positie? Waar is hij zichzelf kwijtgeraakt?

In de voorstelling “Bryan X.” gaan wij op zoek naar de wijze waarop het functioneren in (en van) de kleinste organisaties eigenlijk een voorbode is op wat zich op nationaal niveau afspeelt. Het is een kijk op de wijze waarop Surinamers zich organiseren in allerhande verenigingen, buurtcomités, jongerenclubs, sportverenigingen etc. De voorstelling is een studie naar organisatiecultuur, samenwerking en het idee van leiderschap in Suriname.
 “Bryan X” is uiteraard een allegorie voor grotere maatschappelijk vraagstukken, maar stelt ook de vraag: als we zelfs een moederdagcake-actie niet zonder problemen kunnen organiseren, is er dan nog hoop voor grotere instituties, zoals parlement, politiek etc.?

Bryan X. is deel van ons programma “Theater voor Dialoog”, gefinancierd door de Nederlandse Ambassade. Met dit programma willen wij een bijdrage leveren aan de vorming van kritische burgers, vooral jongeren, door het theater te gebruiken als ontmoetingsplaats waar prangende maatschappelijke vraagstukken zoals democratie, armoede, genderongelijkheid, goed bestuur, patronage, seksuele en reproductieve rechten ter discussie worden gesteld.

Er worden een aantal gratis schoolvoorstellingen gespeeld, voor VOJ (3e en 4e leerjaar) en VOS –scholen, en instituten voor hoger onderwijs. Er zijn nu nog maar enkele data vrij. Heeft uw school/opleiding belangstelling, neem dan snel contact op met Projekta (Jennifer Power of Melissa Eijk. Tel. 8662613 of 8244005 of tijdens kantooruren: 439924/ 439925. Mailen kan ook: projekta@sr.net)

Tekst en regie: Sharda Ganga
Met: Idi Lemmers, Kwasie Vreden, Ori Plet, Tanuya Manichand, Marina Pinas, Wanaha de Vries en Cliften Sno

vrijdag 6 mei 2011

Gender & Natuurlijke Hulpbronnen

In de Maart van de Vrouw, organiseerde Projekta een lezing over Financiering voor Gendergelijkheid, waarbij de case van gender & klimaatverandering werd besproken.
Vandaag burduren wij voort op dit thema, door een boek te bespreken die de impact aangeeft van gender en sociale issues op het management van natuurlijke hulpbronnen.


In dit boek, uitgegeven door de International Development Research Centre, wordt het verband gelegd tussen management van natuurlijke hulpbronnen en armoedebestrijding. Op basis van onderzoek in verschillende landen, voegen de schrijvers theorie, beleid en praktijk samen. Zij kijken naar diverse multi-stakeholder benaderingen, en wijzen welke hebben gewerkt en waarom. Zij beschrijven hoe onderzoekers en ontwikkelingswerkers kunnen omgaan met de dynamica van complexe sociaal-ecologische systemen. Zij analyseren de uitkomsten en impacts van ontwikkelingsprojecten, en presenteren inzichten in methodologische, technologische, beleids- en institutionele innovaties.


Het boek is gratis te downloaden hier.