maandag 9 februari 2015

ABCS trainingsjaar geopend met training in Life Skills

2015 is voor de deelnemers van het Actieve Burgers door Cultuur en Sport programma gestart met een Life Skills Trainingsweekend te Colakreek. Stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling (COCON), die veel ervaring heeft met het verzorgen van Life Skills trainingen aan jongeren, werd door Projekta gevraagd de training te ontwerpen en te verzorgen.

Erna Aviankoi en Wytske van Dijk van COCON hebben tijdens het weekend samen met de deelnemers gekeken naar de volgende Life Skills: zelfkennis, zelfbeeld en zelfvertrouwen, interpersoonlijke communicatie, opkomen voor je eigen keuze, je doel bereiken en samenwerken.
Naast de inhoud van de Life Skills werden de deelnemers ook verschillende manieren bijgebracht om de principes over te brengen op de jongeren waarmee zij werken binnen de sport-, cultuur-, of buurtorganisatie. Rollenspel, aardappelknieƫn en groepsdiscussies waren enkele van de interactieve onderdelen van het weekendprogramma.

“We hebben onszelf ontwikkeld en kunnen nu beter anderen helpen zichzelf te ontdekken en helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen” zei een van de deelnemers die namens Brasa Mi meedeed aan de training.

Het hoogtepunt van de activiteiten was de Life Skills Speurtocht. De deelnemers zijn in twee groepen verdeeld en vol enthousiasme en overwinningsdrang begonnen ze aan de speurtocht. Dat de twee groepen waardige opponenten van mekaar waren was duidelijk toen ondanks een tie-breakronde er geen overtuigende winnaar uit de bus kwam.

Het Life Skills trainingsweekend was aanvankelijk bedoeld voor de vaste deelnemers aan het ABCS programma, het 3 jarig programma voor buurt-, sport- en cultuurorganisaties. Wij hadden nog enkele plekken over en besloten de training ook open te stellen voor organisaties buiten het programma. De registraties stroomden vanaf de aankondiging binnen, en waren wij genoodzaakt een selectie te maken.

Behalve deelnemers van Rumas, Stichting Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname, Sangh Parivar Suriname, Youth Advocacy Movement (YAM) hebben dus ook deelnemers van Stiwewa, Stg. Bont en Blauw, Jong Talent Nickerie, Stg. Vonzell, Stg. Misi Keti Koti, Brasi Mi, Schaakvereniging Moengo en Stg. Witsantie Educatief Centrum deel genomen aan het trainingsweekend.

In de komende periode zullen de trainingen binnen het ABCS programma steeds vaker opgesteld worden voor buurt-, sport- en cultuurorganisaties buiten het programma. Ook bestaat de mogelijkheid voor organisaties om zich te committeren aan het totaal programma. Meer informatie over het ABCS programma kan opgevraagd worden door te mailen of te bellen naar een van onze nummers.


Het ABCS programma heeft als doel het vergroten van de beleving van het recht op sport en cultuur. Het programma wordt uitgevoerd door PROJEKTA i.s.m. de Nederlandse Ambassade te Paramaribo en ISA (International Sports Alliance).Geen opmerkingen:

Een reactie posten