dinsdag 31 december 2019

Sportcoaches organiseren sport en speldagen


Het jaar 2019 willen wij niet afsluiten zonder de 3 activiteiten met jullie te delen, welke we in de maand december hebben uitgevoerd met onze community werkers/coaches binnen het project 'Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid’. De 3 activiteiten hebben plaatsgevonden om 15, 21 en 27 december jongstleden. 


Op 15 december heeft de buurtorganisatie Pontbuiten En Omgeving, BUPO, onder leiding van de sportcoach Jill Friss, een sport en speldag gehouden voor de kinderen en jongeren van Pontbuiten en omgeving. Op deze activiteit hebben de kinderen meegedaan aan dance fitness, voetbal en verschillende estafettespelletjes. Daarnaast hebben de kinderen ook op een speelse manier, middels het spel ‘jongens/meisjesding’ geleerd over de verschillende rollen die jongens en meisjes kunnen vervullen in de maatschappij zonder dat het getypeerd wordt als een meisjes of jongensding. 
Het spel ‘jongens/meisjesding’ is een interactief spel dat door Projekta ontwikkeld is. Met dit spel moeten de verschillende buurtorganisaties kinderen leren dat jongens en meisjes gelijk zijn en dat met name meisjes ook alles kunnen doen dat jongens kunnen. Kinderen moeten zich hierdoor vrij voelen in het beoefenen van de verschillende takken van sport, zonder om aan te horen ‘dit is voor meisjes alleen of dit is voor jongens alleen’. In totaal hebben ongeveer 150 kinderen en jongeren meegedaan aan deze sport en spel dag. 

Warming up onderleiding van de sportinstructeurs
Na Pontbuiten zijn we op 21 december lekker doorgegaan naar Latour. Op Stibula is er ook een sport en speldag gehouden voor kinderen en jongeren van verschillende buurten zoals Latour en omgeving, Ephraimzegen, Goede Verwachting en Santo Dorp. Op deze sportdag hebben de kinderen ook meegedaan aan verschillende soorten estafettespelletjes, balspelen, touwtjespringen, dance fitness en voetbal. En ja, ook de meisjes hebben een spannende voetbalwedstrijd gespeeld. 


Naast het sport en spel gedeelte werd is er ook gefundraised voor de activiteiten waarmee Stibula dagelijks/wekelijks
Meisjes van de verschillende buurten aan het voetballen
mee bezig is voor de kinderen van Latour en omgeving in het bijzonder touwtjespringen. De Sportcoach, Regiljo Nijman, van Stibula organiseert intussen al enige tijd touwtjespringmiddagen bij Stibula  en is van plan om dit voort te zetten, omdat dit sportonderdeel met veel enthousiasme ontvangen is. Aan deze activiteit hebben in totaal 130 kinderen meegedaan.
De meisjes aan het overleggen hoe ze de wedstrijd kunnen winnen


Weet jij misschien waar wij op 27 december geweest zijn?
Opwarmingsspel met de kinderen
We zijn naar Commewijne geweest! Met de kinderen van het kindertehuis Ekklisia te Tamanredjo onder leiding van mw. Joyce Frijde, hebben we een bewegingsvolle en educatieve middag gehad.  De kinderen van tehuis hebben meegedaan aan Dance Fitness onder leiding van de sportcaoch Georgeddy Main. Terwijl de meisjes aan het dansen waren, waren de iets kleinere kinderen flink aan het knutselen. Als het aan de meisjes lag, konden ze echt de hele middag door dansen. Ze vonden hun Dance Fitness sessie echt superleuk. Ter afsluiting van de dag hebben de kinderen ook het spel ‘jongens/meisjesding’ gespeeld. Tijdens dit spel kwamen de dagelijkse ervaringen van de kinderen op het gebied van gender helemaal tot uiting. Bijvoorbeeld bij de vragen ‘Als je piloot hoort, denk je aan een meisje of een jonge’? waarop alle kinderen meteen aanwezen dat het voor meisjes en jongens is. En bij het vragen als ze vrouwelijke piloten kennen zeiden alle maal enthousiast ‘ja, haar zus bestuurd een klein vliegtuig’. ‘En als kok hoort, denk je aan een meisje of een jonge’? waarop ze ook meteen aanwezen dat zowel jongens als meisjes kunnen koken. Een van de jongens zei ‘beide kunnen koken, maar mijn vader kookt wel lekkerder’. 
De kinderen aan het knutselen

Met deze 3 evenementen zijn de activiteiten van het project 'Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid’ dat een  partnerschap is tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en de International Sports Alliance (ISA), beeindigd. Hierna rest ons nog de finalisering van enkele handleidingen en de projectrapportage. Maar het werk met kinderen en jongeren wordt zeker voortgezet door de sportcoaches en gemeenschapswerkers van de verschillende buurten, dorpen en districten en daar zal Projekta altijd haar steun aan blijven geven.
Blije kinderen tijdens de demonstratie van de brandweer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten