Op deze zonnige zondag organiseerden we onze tweede brainstorm workshop
voor het bedenken en ontwikkelen van creatieve bewustwordingsactiviteiten die
personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties kunnen gebruiken voor
het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld binnen hun eigen buurt,
dorp of wijk.
Gedurende deze 2e brainstorm workshop is onze werkgroep, bestaande uit sporters, theatermakers, dansers, jongerenwerkers, en pedagogen, verder gegaan waar we waren gestopt bij onze eerste workshop in november vorig jaar. Toen waren het vooral de grote lijnen van het ‘voor wie, wat, en hoe’ van de te maken producten die werden besproken, nu werd er ingezoomd op specifieke manieren om bewustwording en weerbaarheid te vergroten. In vier (4) verschillende groepen (sketches, visual arts, dans/beweging en sport) werd diepgaand gebrainstormd over manieren die gebruikt kunnen worden als middel voor het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld.
Deze moeten niet alleen gericht zijn op het vergroten van bewustwording en weerbaarheid van jongeren en ouderen binnen de organisaties, maar moeten coaches en personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties ook in staat stellen om met eventuele slachtoffers te praten en door te verwijzen naar de desbetreffende hulpverleningsinstanties.
Dit alles moet vertaald worden naar luchtige, creatieve, sportieve,
simpele, speelse, manieren die coaches en personen van gemeenschaps-, sport- en
cultuurorganisaties zelfstandig kunnen gebruiken om de bewustwording over
seksueel en huiselijk geweld binnen hun eigen buurt, dorp of wijk te vergroten. Gedurende deze 2e brainstorm workshop is onze werkgroep, bestaande uit sporters, theatermakers, dansers, jongerenwerkers, en pedagogen, verder gegaan waar we waren gestopt bij onze eerste workshop in november vorig jaar. Toen waren het vooral de grote lijnen van het ‘voor wie, wat, en hoe’ van de te maken producten die werden besproken, nu werd er ingezoomd op specifieke manieren om bewustwording en weerbaarheid te vergroten. In vier (4) verschillende groepen (sketches, visual arts, dans/beweging en sport) werd diepgaand gebrainstormd over manieren die gebruikt kunnen worden als middel voor het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld.
Deze moeten niet alleen gericht zijn op het vergroten van bewustwording en weerbaarheid van jongeren en ouderen binnen de organisaties, maar moeten coaches en personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties ook in staat stellen om met eventuele slachtoffers te praten en door te verwijzen naar de desbetreffende hulpverleningsinstanties.
Na het brainstormen hebben de verschillende groepen hetgeen ze bedacht en ontwikkeld hebben middels demonstraties en korte presentaties aan elkaar voorgehouden. Ter plekke werden de ideeën becommentarieerd en verder uitgewerkt-, een echte workshop dus. De deelnemers waren allemaal zelf erg blij verrast met hoe door intensief samen te werken ze in staat waren om binnen een korte tijd zoveel mooie ideeën te bedenken.
Alle producten die ontwikkeld worden zullen beschikbaar gesteld worden
voor de verschillende gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties die bereid
zijn om seksueel en huiselijk geweld binnen hun gemeenschap, buurt, wijk of
dorp tegen te gaan door de problemen te identificeren en op te komen voor de
kwetsbare groepen op nationaal niveau.
Deze
workshop is gehouden in het kader van het programma “Hear Us Now” dat
gefinancierd wordt door de European Fund for Democracy and Human Rights. Het
programma vormt samen met het programma “Community Sport voor Inclusiviteit en
Gendergelijkheid”, dat uitgevoerd wordt als partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en
ISA (International Sport Alliance), een tweejarig traject van versterking van
gemeenschapsorganisaties om geweld tegen te gaan en gendergelijkheid binnen
sport te bevorderen.