donderdag 21 februari 2019

Brainstormen op een zonnige zondag!

Van mooi weer worden wij allemaal blij! Het kan zijn dat wij ook allemaal een andere definitie hebben voor “mooi weer”, maar voor ons, Projekta-medewerkers, was het op zondag 17 februari echt wel mooi weer.
Op deze zonnige zondag organiseerden we onze tweede brainstorm workshop voor het bedenken en ontwikkelen van creatieve bewustwordingsactiviteiten die personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties kunnen gebruiken voor het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld binnen hun eigen buurt, dorp of wijk.
Gedurende deze 2e brainstorm workshop is onze werkgroep, bestaande uit sporters, theatermakers, dansers, jongerenwerkers, en pedagogen, verder gegaan waar we waren gestopt bij onze eerste workshop in november vorig jaar. Toen waren het vooral de grote lijnen van het ‘voor wie, wat, en hoe’ van de te maken producten die werden besproken, nu werd er ingezoomd op specifieke manieren om bewustwording en weerbaarheid te vergroten. In vier (4) verschillende groepen (sketches, visual arts, dans/beweging en sport) werd diepgaand gebrainstormd over manieren die gebruikt kunnen worden als middel voor het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld.
Deze moeten niet alleen gericht zijn op het vergroten van bewustwording en weerbaarheid van jongeren en ouderen binnen de organisaties, maar moeten coaches en personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties ook in staat stellen om met eventuele slachtoffers te praten en door te verwijzen naar de desbetreffende hulpverleningsinstanties.
Dit alles moet vertaald worden naar luchtige, creatieve, sportieve, simpele, speelse, manieren die coaches en personen van gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties zelfstandig kunnen gebruiken om de bewustwording over seksueel en huiselijk geweld binnen hun eigen buurt, dorp of wijk te vergroten. 

Na het brainstormen hebben de verschillende groepen hetgeen ze bedacht en ontwikkeld hebben middels demonstraties en korte presentaties aan elkaar voorgehouden. Ter plekke werden de ideeën becommentarieerd en verder uitgewerkt-, een echte workshop dus. De deelnemers waren allemaal zelf erg blij verrast met hoe door intensief samen te werken ze in staat waren om binnen een korte tijd zoveel mooie ideeën te bedenken.



















Alle producten die ontwikkeld worden zullen beschikbaar gesteld worden voor de verschillende gemeenschaps-, sport- en cultuurorganisaties die bereid zijn om seksueel en huiselijk geweld binnen hun gemeenschap, buurt, wijk of dorp tegen te gaan door de problemen te identificeren en op te komen voor de kwetsbare groepen op nationaal niveau.
Deze workshop is gehouden in het kader van het programma “Hear Us Now” dat gefinancierd wordt door de European Fund for Democracy and Human Rights. Het programma vormt samen met het programma “Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid”, dat uitgevoerd wordt als partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en ISA (International Sport Alliance), een tweejarig traject van versterking van gemeenschapsorganisaties om geweld tegen te gaan en gendergelijkheid binnen sport te bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten