vrijdag 26 april 2019

Community werkers ronden trainingsonderdeel geweld tegen kinderen succesvol af


Community werkers zijn een stap verder in het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld binnen hun eigen community. Als deelnemers aan het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject voor community organisaties hebben zij inmiddels het onderdeel 'geweld tegen kinderen' succesvol afgerond.


Het trainingstraject is in maart van start gegaan. In de achter ons liggende trainingsweekenden hebben deelnemers o.a. meer kennis opgedaan over gender en mensenrechten. Het verband leggen tussen deze onderwerpen en seksueel en huiselijk geweld was een van de belangrijke exercities. Ook geweld tegen kinderen is een van de trainingsonderwerpen. Tijdens de eerste sessie over geweld tegen kinderen zijn o.a. de verschillende definities, vormen en gevolgen van geweld tegen kinderen door de trainers behandeld. Lees ons eerder verschenen blogbericht voor uitgebreider verslag van deze sessies: https://projekta-suriname.blogspot.com/2019/04/projekta-gestart-met-training-voor.html


Het onderdeel geweld tegen kinderen is afgesloten met het onderwerp gesprekstechnieken. Naast informatie over het voeren van gesprekken over het algemeen, zijn de trainers stil blijven staan bij hoe deze te voeren met kinderen. Voor de deelnemers was het een goed moment om de eigen manier van gesprekken voeren met kinderen onder een vergrootglas te plaatsen. Met name het confronterend effect van de  ‘waarom vraag’ op kinderen was voor de meeste deelnemers een belangrijke eye opener. In gesprekken met kinderen in hun community is daarom dan ook het voornemen van de meeste deelnemers om de ‘waarom vraag’ zoveel als mogelijk te vermijden, en deze te gieten in een ‘hoe komt het dat’ vraagvorm.

Tijdens de gesprekstechnieken training hebben deelnemers ook kunnen oefenen met luisteren, samenvatten en doorvragen tijdens gesprekken. Voor wat hun toekomstige rol betreft in het voeren van gesprekken met kinderen, nemen de meeste deelnemers mee het luisteren met belangstelling, en het samenvatten en doorvragen vanuit deze belangstelling. Dat het tijdens gesprekken niet direct over een mogelijke oplossing gaat nemen de deelnemers ook mee voor hun werk in de community.

Ook tijdens de verschillende evaluatiemomenten en vragenrondes gedurende de sessies met de deelnemers, blijkt dat deelnemers steeds dichterbij komen bij hoe ze in de praktijk seksueel en huiselijk geweld ter sprake kunnen brengen. Deelnemers hebben aangegeven na de sessies veel alerter te letten op het gedrag van kinderen in hun omgeving. Ook hebben deelnemers verbeterpunten in het eigen gedrag naar kinderen kunnen signalen. Dat in het verleden niet altijd correct gedrag vertoond is naar kinderen was de conclusie van een groot deel van de deelnemers. Met de kennis en vaardigheden uit de afgelopen sessies heeft een groot deel van de deelnemers aangegeven reeds begonnen te zijn met het aanpassen van het gedrag naar kinderen toe.

De volgende reeks van sessies die op het programma  staan binnen het het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject voor community organisaties, hebben huiselijk geweld als thema. Naast o.a. de basisbegrippen, kenmerken en verschijnselen, komen ook weer opnieuw gesprekstechnieken aan de orde.



Het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject is onderdeel van het programma “Hear Us Now”. Het programma “Hear Us Now” wordt gefinancierd door de European Fund for Democracy and Human Rights. Het programma vormt samen met het programma “Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid”, dat uitgevoerd wordt als partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en ISA (International Sport Alliance), een tweejarig traject van versterking van gemeenschapsorganisaties om geweld tegen te gaan en gendergelijkheid binnen sport te bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten