woensdag 12 juni 2019

Community werkers krijgen training over de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld


Binnen het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject hebben de community werkers op zondag 2 juni een training gehad over de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld. Voorafgaand aan deze training hebben ze eerst een brede training gevolgd over verschillende aspecten van huiselijk en seksueel geweld, waaronder de vormen, oorzaken en gevolgen.
Dit trainingstraject is erop gericht om seksueel en huiselijk geweld bespreekbaar te maken binnen de verschillende organisaties, buurten en gemeenschappen van de community werkers. Het is daarom ook belangrijk dat ze de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld kennen, die bindende regels bevat voor bescherming tegen huiselijk geweld.
Aan het begin van deze training is er gekeken naar het CEDAW-vedrag (verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen) en het Belem do Para verdrag (verdrag inzake de preventie, bestraffing en uitbanning van geweld tegen vrouwen) die door Suriname geratificeerd zijn en die ook een cruciale rol gespeeld hebben voor de ontwikkeling van de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld.
Naast de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld zijn de Grondwet, Wetboek van Strafrecht en de wet Strafbaarstelling belaging aan de orde gekomen, waarbij er stil is gestaan bij het verschil tussen de Wetboek van Strafrecht en de wet Bestrijding Huiselijk Geweld. Hierdoor kunnen de community werkers aan de hand van de situaties die ze tegenkomen de desbetreffende wetten raadplegen.

Behalve het verschil tussen deze twee wetten hebben de trainers en trainees de wet Bestrijding Huiselijk Geweld ook helemaal uitgepakt. Er is aandacht besteed aan de verschillende onderdelen daarvan zoals de verschillende definities, welke personen een beschermingsbevel kunnen aanvragen, de procedures inzake verzoek tot een beschermingsbevel, het proces voor het wijzigen of intrekken van een bevel en welke maatregelen er getroffen kunnen worden bij het overtreden van het bevel. 



Met de opgedane kennis over de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld hebben de community werkers aan de hand een fictieve case ook zelf geoefend met het invullen van een beschermingsbevel. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan het opstellen van een verzoekschrift, zodat ze expliciete mogelijke maatregelen kunnen formuleren die door de rechter bepaald kunnen worden ter bescherming van het slachtoffer. 

De training over de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld is verzorgd door 4 Justice Advocaten.
Met deze training zijn we aan het eind gekomen van blok 1 en blok 2 binnen het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject. Deze 2 blokken vormen de basis voor het bespreekbaar maken van seksueel en huiselijk geweld. Met deze kennis zullen de community werkers in blok 3 creatieve tools aanleren hoe ze dit alles bespreekbaar kunnen maken in hun eigen organisatie, buurt, wijk of gemeenschap. 


Het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject is onderdeel van het programma “Hear Us Now”. Het programma “Hear Us Now” wordt gefinancierd door de European Fund for Democracy and Human Rights. Het programma vormt samen met het programma “Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid”, dat uitgevoerd wordt als partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en ISA (International Sport Alliance), een tweejarig traject van versterking van gemeenschapsorganisaties om geweld tegen te gaan en gendergelijkheid binnen sport te bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten