maandag 30 maart 2020

Voorlichting seksueel geweld plantage Vierkinderen (stg. SPONVI)


In het kader van het project ‘Hear Us Now’ welke door Projekta wordt uitgevoerd, organiseren verschillende community organisaties voorlichtingssessies over seksueel en huiselijk geweld. De community organisaties hebben 6 maanden lang een training gevolgd van Stichting Projekta om seksueel en huiselijk geweld bespreekbaar te maken binnen de eigen organisatie en voor de doelgroep van de organisatie middels verschillende soorten bewustwordingsactiviteiten. Deze organisaties zijn in de gelegenheid gesteld om geld aan te vragen (subgrant) voor het organiseren van hun eigen activiteiten om een bijdrage te leveren aan het tegen gaan van seksueel en huiselijk geweld.

Op zaterdag 8 februari heeft stichting SPONVI een voorlichtingssessie gehouden over seksuele intimidatie en seksueel misbruik binnen de sportorganisatie. Stg. SPONVI is opgericht op 11 augustus 2016 en is gevestigd in het district Para. De stichting heeft als doel, het bevorderen van team- en individuele sporten te plantage Vierkinderen en omgeving.
De voorlichtingssessie was aanvankelijk bestemd voor de ouders/verzorgers van het plantage Vierkinderen en omliggende plantages om ze bewust te maken over seksuele intimidatie en seksueel misbruik en dat de organisatie een veilige plek wil zijn waar ze hun kinderen gerust naartoe kunnen sturen. Echter kwamen er weinig ouders/verzorgers naar de sessie. De meegekomen kinderen en andere kinderen van de plantage die uit nieuwsgierigheid waren langsgelopen wilden graag de sessie bijwonen. De inleiders hebben toen snel de voorlichtingssessie aangepast, zodat ook de kinderen de sessie bij konden wonen. Met behulp van plaatjes zijn de kinderen en volwassen samen op zoek gegaan naar het verschil tussen seksuele intimidatie en seksueel misbruik. 

Dhr. Blaaker die de voorlichtingssessie verzorgd heeft, gaf de ouders/verzorgers en de kinderen die aanwezig waren een opdracht om enkele gedragsregels voor begeleiders op te stellen die de organisatie mee kan nemen om de kinderen een veilige sportomgeving te bieden. Enkele van de regels die zijn voorgesteld zijn: “de begeleiders moeten geen krachttermen gebruiken, maar moeten juist een voorbeeld zijn voor de kinderen”, “de begeleiders moeten meer praten met de kinderen en niet aanraken“. SPONVI werkt nu, op basis van hetgeen naar voren is gebracht verder aan het opstellen van hun eigen regels voor het maken van een veilige organisatie.
De bewustwordingsactiviteiten zijn onderdeel van het programma “Hear Us Now”. Het programma “Hear Us Now” wordt gefinancierd door de European Fund for Democracy and Human Rights.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten