dinsdag 15 september 2015

Ruimte voor het maatschappelijk middenveld: thema van de Internationale Dag van de Democratie 2015

Het 'Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur', bestaande uit verscheidene individuen en maatschappelijke organisaties, tijdens de laatst gehouden meeting
Democratie is een universele waarde gebaseerd op de vrije wil van het volk om hun eigen politieke, economische, sociale en culturele systemen te bepalen en gebaseerd op hun volledige participatie in alle aspecten van hun leven. Hoewel democratieën een paar gemeenschappelijke kenmerken delen, is er niet één ideaal model van democratie.

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2007 de regeringen van de lidstaten aangemoedigd om nationale programma’s te ondersteunen welke gericht zijn op het bevorderen en versterken van democratie. In dat jaar besloot de Algemene Vergadering ook om 15 september uit te roepen tot Internationale Dag van de Democratie.

In verband met de Internationale Dag van de Democratie dit jaar, publiceerde Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, de volgende boodschap:

“Het maatschappelijk middenveld is de zuurstof van de democratie.

Wij zien dit duidelijk terug in de meest levendige en stabiele democratieën, waar de regering en het maatschappelijk middenveld samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Het maatschappelijk middenveld is een katalysator voor sociale vooruitgang en economische groei. Het speelt een kritische rol in het versterken van de rekenschap van regeringen en helpt om de belangen te behartigen van diverse delen van de bevolking, waaronder de meest kwetsbare groepen.
De rol van het maatschappelijk middenveld is nog nooit zo belangrijk geweest. Binnenkort beginnen wij met de uitvoering van een inspirerende nieuwe ontwikkelingsagenda, overeengekomen door alle regeringen van de wereld.

Echter, de vrijheid van maatschappelijke organisaties om hun werk te doen is aan het vernauwen, of zelfs aan het verdwijnen. Een alarmerend aantal regeringen heeft regels opgelegd die het steeds moeilijker maken voor NGO’s om hun werk te doen of om fondsen te vergaren, of beide.

Daarom is het thema van dit jaar ‘Ruimte voor het Maatschappelijk Middenveld’. Op deze dag, laten wij onthouden dat vooruitgang en maatschappelijke participatie hand in hand gaan. Een zelfverzekerde natie geeft burgers zeggenschap en een rol in de ontwikkeling van hun land.

Terwijl de Verenigde Naties zich blijft inzetten voor een democratische, pluralistische toekomst voor iedereen, kunnen en moeten de staat en het maatschappelijk middenveld partners zijn bij het bouwen van de toekomst die het volk wil.”Bronnen:
http://www.un.org/en/events/democracyday/
http://www.un.org/en/events/democracyday/2015/sgmessage.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten