zaterdag 15 juni 2019

Tieneke Sumter overhandigt het boek ‘Helen van seksueel misbruik: het trauma voorbij’ aan community werkers


Zoals eerder op onze blog beschreven, hebben de community werkers binnen het Sexual and Domestic Violence (SDV) trainingstraject op zondag 2 juni een training gehad over de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld.
Aan het eind van deze training kregen de community werkers bezoek van mevrouw Tieneke Sumter, één van de personen die het begin heeft meegemaakt van het gevecht tegen seksueel en huiselijk geweld in Suriname. In de jaren negentig maakte ze ook deel uit van de werkgroep ‘seksueel en kindermishandeling’ samen met verschillende mensen zoals mevrouw Carla Bakboord, mevrouw Nadia Raveles, mevrouw Kamla Nannan Panday, mevrouw Sila Kisoensingh, mevrouw Lilian Ferrier en mevrouw Betty Mijlof. In die periode gingen ze van start aan de Koosstraat om te praten over problemen zoals seksueel geweld en kindermishandeling. Daarna werd Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen in die zelfde periode opgericht waar ze ook één van de medeoprichters van was samen met de bovenstaande personen.   
 
In haar korte toespraak naar de community werkers gaf ze aan dat ze mevrouw Ivonne Meeuwsen vorig jaar heeft leren kennen die het boek “Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!” geschreven heeft. De auteur van dit boek, Ivonne Meeuwsen, had een partij boeken die ze niet op de Nederlandse markt kon plaatsen vanwege een kleine misdruk.
Mevrouw Tieneke Sumter is op haar beurt alle boeken nagegaan en heeft geen enkele misdruk gezien bij de boeken, waarna ze aan mevrouw Ivonne Meeuwsen zei “is niet erg, je kunt ze aan mij geven”. Deze boeken wilden ze graag geven aan organisaties in Suriname, omdat ze van mening is dat seksueel misbruik heel weinig specifieke aandacht krijgt. 
Het boek “Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!”, is een persoonlijk verhaal. In dit boek vertelt de auteur hoe ze zich zelf heeft kunnen helen, maar het is meer dan een verdrietig verhaal over seksueel misbruik. In dit boek vertelt ze over haar worsteling, de lange termijn effecten waar zij last van had én over haar weg terug, langs diverse soorten therapie. In het boek geeft ze ook aan hoe ze haar leven weer op heeft kunnen pakken en geen last meer heeft van haar verleden. Dit boek kan de nodige hulp bieden aan slachtoffers om het een plek te geven in hun leven.
De verschillende community organisaties vanuit Paramaribo, Para, Commewijne en Nickerie, vinden het een eer om het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij! ’ te ontvangen. Mevrouw Tieneke Sumter heeft boek aan 17 organisaties in totaal overhandigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten