Tijdens de virtuele presentatie van de 'Prioriteiten tegen Geweld' op donderdag 10 september, vertelde een aantal community organisaties over wat zij nodig hebben om meer te betekenen in de strijd tegen huiselijk en seksueel geweld, inclusief geweld tegen kinderen.
Hier is het verhaal van Rishi van Stichting Jágran Mandal, die naast een Mandir ook een afdeling heeft die zich bezig houdt met verslavingszorg en het tegengaan van huiselijk en seksueel geweld.
(De Prioriteiten Tegen Geweld zijn voortgekomen uit het Hear Us Now programma dat Projekta uitvoerde met financiering van de EU. Lees er hier meer over.)
Rishi tijdens een van de workshops van het Hear us Now programma |
Mijn naam is Rishi Moella. Ik ben verbonden aan Stichting Jágran Mandal Suriname. Naast de Mandir hebben we ook aan afdeling die zich bezighoudt met verslavingszorg en nu, zeker sinds we deel zijn va het Hear Us Now programma dus ook het tegengaan van huiselijk en seksueel geweld. Ons werk bestaat uit het doorverwijzen naar specifieke instanties op basis van de hulpvraag van slachtoffers, psychologische coaching, doorverwijzing naar de politie, aanvraag bescherming bevel en situationele hulp. Wij hebben een brede doelgroep, echt iedereen kan bij ons binnenlopen. Wij zijn actief in het politieressort Uitvlugt tot en met politieressort Flora.
Religie werkt ondersteunend aan onze dienstverlening naar de mensen aan wie wij hulp bieden toe. In onze dienstverlening hebben wij de mogelijkheid om mensen met een trauma als gevolg van seksueel of huiselijk geweld te begeleiden voor wat het geestelijk herstel betreft. Wij merken daar de resultaten van.
Er zijn al enkele mensen, ook jonge meisjes, die hun verhaal, ondanks de bedreigingen van plegers, wel aan ons durven te vertellen, en wij begeleiden ze verder, ook naar officiële instanties, maar alleen als zij dat willen.
De Mandir is net als vele andere gebedshuizen een plek waar groepen mensen regelmatig samenkomen en met elkaar in gesprek gaan, in grote en kleine groepen, over met name het eigen gedrag in lijn met wat geacht wordt ‘goed gedrag’ te zijn. Naast het een op een contact met bezoekers van gebedshuizen, kun je ook grotere groepen bereiken om te praten over gedrag Gebedshuizen zijn daarom uitstekende plekken om seksueel en huiselijk geweld ter sprake te brengen. Binnen de Mandir zetten wij dit gegeven in door bijvoorbeeld bij sommige diensten er aandacht aan te besteden en tijdens activiteiten met jongeren hierover te praten.
Wij hebben gemerkt dat de religieuze insteek werkt om mensen aan het denken te zetten over het eigen gedrag. Ook bij de traumaverwerking heeft dit positieve resultaten opgeleverd.
Rishi tijdens een L&A workshop waarbij er gewerkt werd aan de totstandkoming van de Prioriteiten tegen Geweld |
Als meer religieuze organisaties ingezet worden in de strijd tegen huiselijk en seksueel geweld, kunnen zowel slachtoffers als daders in hun vertrouwde omgeving hulp aangeboden krijgen. Ook kan er vroegtijdig ingegrepen worden om toekomstige trauma’s voor slachtoffers te voorkomen en om ook te voorkomen dat de slachtoffers later in hun leven daders worden.
Religieuze organisaties worden nog onvoldoende ingezet in de strijd tegen seksueel en huiselijk geweld. Het zijn organisaties die rechtsreeks contact hebben met slachtoffers die gebruik maken van de bestaande dienstverlening, en hebben daardoor een beeld van hoe deze te verbeteren. Maar ze kunnen ook uitgroeien tot dataverzamelingsbronnen rond huiselijk en seksueel geweld.
Er is training en begeleiding nodig aan religieuze organisaties om de dienstverlening ter hand te nemen, om uit te groeien tot een plek waar huiselijk en seksueel geweld ter sprake komt. Ze moeten toegang hebben tot lokale dienstverleners, maar ook de bestaande dienstverlening helpen verbeteren door gehoord te worden bij het vormen van beleid. Als organisatie hebben wij in het Hear us Now programma ook trainingen moeten volgen. Gebruik ons als case study om een traject op te zetten voor religieuze organisaties. Wij zitten graag aan tafel met overheidsinstantie om dit traject uit te werken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten