vrijdag 26 mei 2017

Training PCM in Marowijne van start

Regen en wind trotseerden 26 deelnemers om op zaterdag 20 mei aanwezig te kunnen zijn tijdens de eerste dag van een door PROJEKTA verzorgde Project Cycle Management (PCM) training. Deze vierdaagse training wordt gehouden in Moengo en is bedoeld om de capaciteit van organisaties in Marowijne te versterken op het gebied van projectschrijven en 
-management.

Van Galibi tot Tamarin: uit heel Marowijne meldden zich organisaties aan voor deze training. In totaal ontving PROJEKTA 42 aanmeldingen, waarvan er 32 personen van 22 organisaties zijn geselecteerd. Bij de selectie gaf met name het themagebied de doorslag. De internationale ALCOA Foundation, welke dit programma financiert, focust namelijk op educatie, milieu en gemeenschapsontwikkeling. Helaas moesten een paar mensen van deze selectie voor deze eerste trainingsdag toch afhaken vanwege het slechte weer en onbegaanbare wegen, of door een oogvirusinfectie.

Feest
Aan het begin van de training vroeg de trainer wie er ervaring heeft met het werken aan een project. Drie handen gingen de lucht in. Dit leek ons zo weinig. Toen we de vergelijking maakten met het organiseren van een verjaardagsfeest of een voetbaltoernooi, waren er al veel meer mensen die bevestigend reageerden. Het organiseren van een feest of toernooi is namelijk ook een project: je moet een datum en tijdstip prikken, nadenken over wie je uitnodigt en op welke locatie je het wilt organiseren. Met andere woorden, je moet dus plannen. Ook heb je een budget, dus je zult een begroting moeten maken. Nadien praat je met anderen over hoe alles is verlopen, wat een succes was en waar er dingen fout gingen, wie je een volgende keer wel en ook wie je ook zeker niet weer zult uitnodigen. Kortom, van een evaluatie is er ook sprake.
Zo zie je dat er veel overlap is tussen een feest of toernooi organiseren en projectmanagement.
Deze uitleg was voor de meeste mensen echt een eyeopener. Een deelnemer gaf aan dat zijn manier van kijken naar projecten nu helemaal veranderd is. Iemand anders zei nu minder op te zien tegen het starten van een project: “Het idee alleen hebben om een project te schrijven leek zo moeilijk maar vandaag heb ik geleerd dat het simpel kan. Ik heb de skills geleerd.”

Waarom?
Verschillende basiselementen van PCM kwamen tijdens deze eerste trainingsdag aan bod, waaronder het maken van een root-cause analyse, de zogenaamde probleemboom. “Dat je steeds door moet blijven vragen “waarom?” totdat je het probleem ontdekt hebt.” In groepen werkten zij een probleem uit, zoals hangjongeren of wateroverlast, waarbij door steeds door te vragen de deelnemers bij de werkelijke oorzaak van het probleem probeerden te komen. Deze analyse helpt bij het overzichtelijk maken van het probleem. Op deze manier wordt het veel duidelijker wat mogelijke oplossingen zijn en aan welk deel van de oplossing jij met jouw organisatie kunt bijdragen.

Samenwerking
Ook het belang van netwerken en samenwerking om je doel te bereiken is goed tot de deelnemers doorgedrongen. De interactie en samenwerking tijdens de training zelf werd door de aanwezigen erg gewaardeerd. Ze wisselden ervaringen uit en inspireerden elkaar. Iemand gaf aan deze eerste trainingsdag te verlaten met veel nieuwe ideeën voor projecten.
Dat er veel voorbeelden uit de praktijk werden gegeven, vonden de deelnemers erg leerrijk. Iemand gaf aan dat hij vanaf nu weet dat hij rekening moet houden met de specifieke voorwaarden die donoren stellen. Om hierop in te haken zal PROJEKTA de laatste trainingsdag twee korte inhoudelijke modules verzorgen, over gender en over duurzame ontwikkeling. Dit zijn namelijk thema’s waar, met name internationaal, veel waarde aan wordt gehecht.

De deelnemers zeiden uit te kijken naar de tweede trainingsdag aanstaande zaterdag, ook al zal dan het beruchte onderdeel ‘begroting’ aan de orde komen.

Achtergrond capaciteitsversterkings-programma
PROJEKTA kan deze training kosteloos aanbieden dankzij een fonds van de internationale ALCOA Foundation. Zij ontvingen voordien namelijk vaak projectvoorstellen die niet aan de voorwaarden van de ALCOA Foundation voldeden, waardoor organisaties en gemeenschappen in de gebieden waar Suralco werkte, vaak onvoldoende gebruik konden maken van de mogelijkheid om projecten financieel te laten ondersteunen. PROJEKTA is vanwege haar ruime kennis en ervaring met het werken met gemeenschapsorganisaties en het uitvoeren van soortgelijke programma’s, door de ALCOA Foundation gevraagd om organisaties te trainen en begeleiden in het proces van projectaanvraag, -uitvoer en - rapportage voor projecten die bij diverse donoren zouden kunnen worden ingediend.

Lees via de volgende links meer over het capaciteitsversterkingsprogramma van PROJEKTA: 
-          Langatabiki: hier zijn we

donderdag 25 mei 2017

Suriname toegelaten als EITI-kandidaat

Op 24 mei 2017, heeft de internationale Board van de EITI de aanvraag van Suriname als kandidaat-land goedgekeurd. Suriname wordt daarmee de 53e land van de wereld die zich aansluit bij dit initiatief.

De Suriname EITI (SEITI) moet bijdragen aan meer transparantie over en goed bestuur van natuurlijke hulpbronnen zoals goud, aardolie en bauxiet. Namens Suriname woonde minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de Board meeting bij. Hij gaf daar aan dat het de SEITI een instrument is voor het bouwen van nationaal consensus over het benutten van natuurlijke hulpbronnen voor ontwikkeling van de samenleving.

Het officieel bericht van de goedkeuring vindt u hier, en de Suriname EITI webpage met alle ondersteunende documenten over de aanvraag is hier.

Namens het maatschappelijk middenveld zijn zes personen lid van de Multistakeholdergroep, die de SEITI voorbereidt en bestuurt.

vrijdag 12 mei 2017

Workshop 'Omgaan met Ongewenst Gedrag bij Jongeren'















Omgaan met jongeren die ongewenst gedrag vertonen is niet alleen een zorgpunt voor de school of de ouders van het kind. Teamleiders of coaches van buurt-, sport en/of culturele organisaties krijgen vaker hiermee te maken. Wat doe je als teamleider of coach met kinderen die ongewenste en voor hun nadelig gedrag vertonen? 


Projekta organiseert in samenwerking met Stichting Rumas een workshop in het omgaan met ongewenst gedrag bij jongeren. 
Tijdens de workshop zal Rumas de coaches en trainers praktische tools aanreiken in het effectief omgaan met agressie en woedeaanvallen van pupillen en het omgaan met pupillen die op een negatieve manier de aandacht van de coach of trainer vragen. Ook alcohol- en drug gebruik onder pupillen en het effectief communiceren met ouders van pupillen die ongewenst gedrag vertonen, zullen tijdens de workshop aan de orde komen.

Wie mogen meedoen?
Personen die jongeren begeleiden of coachen binnen buurt-, sport- 
en/of culturele organisaties.

Waar en wanneer is de workshop? 
Zaterdag 27 mei en zondag 28 mei 2017
Locatie: Asewa Otono, Prinsessestraat #46 

Wat kost het?
Het totaalpakket kost SRD 75,- per persoon, of SRD 100,- voor 2 personen.
(Max. 2 personen per organisatie, inclusief digitale hand-outs en consumptie)

Interesse voor deelname? 
Aanmelden voor de training geschiedt door het invullen van het registratieformulier.  
Click hier voor de link naar het formulier.   

De aanmelding sluit op maandag 22 mei 2017.  

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 
Aanmeldingen zullen gescreend worden op basis van de bovengenoemde criteria voor deelname.
Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken, dan zal er een selectie plaatsvinden.

Voor meer informatie:
projekta@sr.net; tel: 439924/ 439925