maandag 11 maart 2019

Vijfde sessie schooltuingroepen: werken aan duurzaamheid


Zaterdag 2 maart 2019 was er een trainingssessie voor de schooltuingroepen die deelnemen aan het project “School gardens for Education, Environmentalawareness and Life Skills”. Het project loopt nu iets meer dan een jaar en in die tijd is veel gedaan aan ondersteuning van de groepen, zowel per groep op locatie als centraal met alle groepen tegelijk.

Om erachter te komen wat de stand van zaken is en de verschillende schooltuingroepen van elkaars ervaringen te laten leren, werd de vraag gesteld: Wat heb je tot nu toe bereikt? Eerst was het stil, daarna kwam mondjesmaat dat er geoogst was, verkocht en uitgedeeld. Kinderen hadden gewerkt in de tuin. Na aanmoediging door de trainer om ook te denken aan niet materiële resultaten kwamen de echt mooie resultaten naar boven. Een groep gaf aan dat een groep jongeren uit het dorp hen gevraagd had om hen te leren hoe ecologisch te planten. Zij hebben dit gedaan en de jongeren planten nu ook. En er is meer belangstelling in de omgeving! Bij een andere groep kwam een verhaal over een jongere die veel motorieke problemen had en waarvan men niet wist wat hij zou kunnen. Nu er een tuin is, wil hij graag in de tuin en zijn motoriek is sterk vooruitgegaan. Het was duidelijk dat er veel meer los was gekomen per locatie en er veel meer resultaten waren bereikt dan iedereen dacht. Een schooltuin is zoveel meer dan een plek waar groente wordt geplant en geoogst.

Hierna volgde een stuk zelfreflectie. Wat gaat goed, wat gaat minder, wat is nog nodig aan kennis, vaardigheden en andere zaken om na het einde van het project zelfstandig verder te kunnen? Ook hier is benadrukt om vooral ook naar niet materiële zaken te kijken (bv ook organisatorisch). De antwoorden zullen door Projekta worden gebruikt om de ondersteuning aan de schooltuingroepen in de laatste maanden vorm te geven.

Omdat er grote waarde gehecht wordt aan de duurzaamheid van projecten, werden er een aantal aandachtspunten besproken. Onder andere communicatie met de omgeving is van groot belang. Maak bekend wat je doet, waarom, wat je nodig hebt, etc.
Een belangrijke vorm van communicatie is Facebook. Een pagina voor de school werkt goed. Maak een pagina en nodig iedereen uit die je kent. Laat zien wat je doet, vertel. Zo bedel je niet wanneer je ondersteuning vraagt maar benadruk je welke positieve veranderingen je teweeg brengt voor leerlingen en in de gemeenschap.

Het betrekken van sleutelfiguren in de gemeenschap is een andere belangrijke tip. Het komt de duurzaamheid van de schooltuin ook ten goede als er gezorgd wordt voor verschillende inkomstenbronnen, zodat het wegvallen van één bron niet direct het wegvallen van alle inkomsten betekent. Tot slot is benoemd dat er een inventaris- en beheersplan moet zijn: wat heb je, wat moet er nog bij, hoe ga je dit onderhouden en vervangen?

Aan het einde van de trainingsdag werd de vraag behandeld: hoe zorg je voor de gelden die nodig zijn om de tuin te onderhouden? Fundraising! Er zijn vele methoden. Elke groep moet goed kijken welke voor hen werkt. De opdracht is om manieren te bedenken om de begroting van hun eigen tuin te dekken. Erg belangrijk en dat is dan ook hun huiswerk.

Onderdeel van effectieve fondsenwerving kan een zogenoemde elevator pitch zijn: Een korte presentatie – 90 seconden – om een potentiële donor te interesseren om in de tuin te investeren. Belangrijk in de pitch is positieve informatie te geven, niet bedelen. Vertel hoe interessant, belangrijk en goed de tuin is en dat jullie hard werken om deze goed te laten draaien, maar … wat is nog nodig dat deze persoon kan verschaffen?
De deelnemers zijn enthousiast en serieus aan het oefenen geslagen. Alle groepen hebben interessante ingrediënten voor de pitch, maar deze positieve elementen mogen nog iets meer benadrukt worden.

Het was een goede training met goede participatie van de deelnemers! We willen hen allen bedanken voor hun tijd en inzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten