woensdag 20 april 2016

Green Heritage Fund start project op Brownsweg

Op donderdag 14 april was PROJEKTA te gast bij de kick-off workshop van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) te Brownsweg. GHFS, bekend vanwege het werk met de dolfijnen bij Braamspunt en uiteraard de luiaards, is een project gestart om bewoners van Brownsweg en omgeving weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatsverandering.

De gezagsdragers van Brownsweg vroegen begin 2015 om hulp van GHFS, omdat zij meer wilden leren over lokale gevolgen van klimaatsverandering en manieren om daar als gemeenschap adequaat op te reageren. Door een Vulnerability and Capacity Assesment (VCA) uit te voeren, helpt GHFS mee aan het vergroten van de kennis over klimaatsverandering en de empowerment van de gemeenschappen. Onder het uitvoeren van de VCA valt bijvoorbeeld het afnemen van enquetes onder de lokale bevolking. Hieruit zal blijken wat zij al weten van klimaatsverandering, welke veranderingen en negatieve gevolgen zij hebben ervaren de afgelopen jaren, welke aanpassingsstrategieën zij zelf al hebben, en welke oplossingen zij graag zien.
Negatieve gevolgen van klimaatsverandering die de bewoners reeds hebben aangekaart tijdens de workshop, zijn bijvoorbeeld de rukwinden, de onvoorspelbare overmatige regenval, en de even onvoorspelbare langdurige periodes van droogte.

Een de GHFS-medewerkers legt de gemeenschapsleden van 
Brownsweg uit over het "weerstation".
Door te werken met een GLOBE* lesplan, zullen leraren en ‘community ambassadeurs’ worden getraind in het vergaren van informatie op het gebied van klimaatsverandering. Dit zullen zij onder andere doen met behulp van een eenvoudig weerstation (zie foto). Met dit weerstation zullen kinderen van O.S. Brownsweg onder begeleiding van leerkrachten en ‘community’ ambassadeurs metingen doen op het gebied van temperatuur, regenval en wolken.
De training van de leerkrachten en ‘community ambassadeurs’ zal met name gericht zijn op het blijvend doorgeven van hun opgedane kennis in hun gemeenschap. Hierdoor krijgt het project een duurzaam karakter.

Begeleiding door PROJEKTA
Projekta-medewerker Charissa Berrenstein in gesprek 
met een bewoonster van Brownsweg en 
een medewerkster van het ministerie van RO. 
In februari riep de Alcoa Foundation organisaties op om projectideeën in te dienen bij PROJEKTA. Eerder werden projectvoorstellen rechtstreeks ingediend bij de afdeling Community Relations van Suralco. Zij ontvingen echter vaak projectvoorstellen die niet aan de voorwaarden van de Alcoa Foundation voldoen, waardoor organisaties en gemeenschappen in de gebieden waar Suralco werkte, vaak onvoldoende gebruik konden maken van de mogelijkheid om projecten financieel te laten ondersteunen. PROJEKTA is vanwege haar ruime kennis en ervaring met het werken met gemeenschapsorganisaties en het uitvoeren van soortgelijke programma’s, door de Alcoa Foundation gevraagd om de organisaties te trainen en begeleiden in het proces van projectaanvraag, -uitvoer en –rapportage.
Naast GHFS worden ook projecten van het Surinaamse Rode Kruis, de afdeling NARENA van het CELOS, Vonzell en Women in Business begeleidt door PROJEKTA.

Lees via de volgende links meer over het capaciteitsversterkingsprogramma van PROJEKTA:

*GLOBE, or 'Global Learning and Observations to Benefit the Environment' is an international education initiative spearheaded by NASA to promote the teaching and learning of science, enhance environmental literacy and stewardship, and promote scientific discovery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten