woensdag 27 april 2016

Start Training Basisprincipes Financiële Administratie

Projekta is gestart met de training ‘Basisprincipes Financiële Administratie’. Tijdens de vier donderdagsessies van deze training wordt o.a ingegaan op het bijhouden van een eenvoudig kas- en bankboek, het opstellen van correcte betalingsbewijzen, het maken van een financieel verslag van een activiteit en een eenvoudig financieel jaarverslag. De training is onderdeel van het Actieve Burgers door Cultuur en Sport Programma (ABCS). Voor het ontwerpen en verzorgen van de training is het team van Advice for Innovation & Business Creation (ABIC) aangetrokken.

In totaal hebben 50 personen uit 29 organisaties zich geregistreerd voor deelname aan de training. Vanwege het groot aantal registraties was Projekta genoodzaakt een selectie te maken. Doorslaggevend bij de selectie was de type organisatie. Alleen sport-, cultuur-, en buurtorganisaties die sport en cultuuractiviteiten ontplooien kunnen meedoen.

De groep geselecteerden bestaat uit personen uit organisaties die voor het eerst deelnemen aan een training binnen het programma, en organisaties die vaker meegedaan hebben aan de ABCS trainingen/activiteiten. De nieuwe deelnemers komen uit de volgende organisaties:  Effendi Ketwaru Volksmuziekschool, Global Shapers Paramaribo, S.V.  Puwa Nani, Sociaal Culturele vereniging Uitvlugt (SCVU), Stg.  Rood en Groen, Volleybal Vereniging Condor.

Deelnemers uit de voor ABCS bekende organisaties komen uit: Naks Wan Rutu, Rumas, Sang Parivar Suriname, Stg. Fundacion Cultura Sem Fronteiras, Stg. Bont en Blauw, Stg. Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname, Stg. Vonzell, Surinaamse Wielren Unie (SWU), Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie/ Sana Budaya Dance Company (VHJI/SBDC) en de Youth Advocacy Movement (YAM).

Er zijn intussen in het CCS twee donderdagsessies afgewerkt. De deelnemers zijn tijdens de eerste sessie aan de slag geweest met het opstellen van een jaarbegroting voor een sport/ cultuurorganisatie en het opstellen van een begroting voor een activiteit. Door de trainers is benadrukt dat bij het opstellen van de begrotingen gedetailleerd te werk moet worden gegaan en dat alle kosten opgenomen moeten worden. Zoals de kosten die vrijwilligers maken aan belkaarten en brandstof. Vaak worden deze ‘gesponsord’ door de vrijwilligers, maar het is daarom niet minder belangrijk ze in kaart te brengen. Hierdoor houdt de organisatie overzichtelijk wat bepaalde activiteiten exact kosten. Deelnemers konden zich hierin terug vinden

“Het gaat om die kleine dingen vooral de eigen bijdrage, ook van de bestuursleden, het komend jaar zal ik het er toch bij moeten zetten”

De trainers zijn ook ingegaan op het afstemmen van de jaarbegroting op de visie en missie van je organisatie. Als het doel van de organisatie is ‘meedoen aan internationale wedstijden’, moet dit  vertaald worden naar de jaarbegroting (bijvoorbeeld een post voor vliegtickets, premiekosten voor reisverzekering).

Tijdens de tweede sessie is o.a. ingegaan op het bijhouden van een kas- en bankboek, offertes opvragen en het inbouwen van controlemechanismen bij het werken met een “kleine kas”. Voor de komende week staan jaarplanning en jaarrekening op het schema. 

Deelnemers hebben de eerste sessies van de training als leerrijk ervaren en hebben aangegeven uit te kijken naar de volgende sessies.

“Het maak je niet uit als het een vrijwilligersorganisatie is, voor elke event moet je kijken naar je representatie kosten, echt duidelijk een eyeopener, en ik had niet gedacht dat een training financiële administratie zo leuk kon zijn, vandaag was super aangenaam”

“De sessie was voor mij heel interessant, je  leert hoe je beter kan ordenen, representatie toelagen bijvoorbeeld, ik had een discussie daarover met iemand, maar het is heel goed dat het behandeld is”.


Het ABCS programma heeft als doel het vergroten van de beleving van het recht op sport en cultuur. Het programma wordt uitgevoerd door PROJEKTA i.s.m. de Nederlandse Ambassade te Paramaribo en ISA (International Sports Alliance).Geen opmerkingen:

Een reactie posten