dinsdag 7 juli 2015

Dans, drum en meer in Moengo

Eind vorig jaar begeleide PROJEKTA een aantal organisaties bij het schrijven van een projectvoorstel gericht op de ontwikkeling van kinderen en jongeren in Moengo. Deze projectvoorstellen konden zij indienen bij UNICEF. Zeven voorstellen zijn uiteindelijk goedgekeurd en een aantal projecten is inmiddels in volle gang.

Leerkrachten van de basisscholen in Moengo worden sinds een aantal weken getraind in het geven van lessen in batik en borduren. Hierdoor kunnen zij, na afronding van dit “train de trainers”-onderdeel, de opgedane kennis en vaardigheden overdragen aan op de kinderen. Hetzelfde geldt voor dans en drum. Drie weken geleden is het “train de trainers”-onderdeel van dit project gestart. Een aantal potentiële trainers wordt klaargestoomd om Javaanse en Marron danslessen te kunnen geven. Anderen worden opgeleid tot Apinti drum leraar. Vorige week is ook het Schoolsporttoernooi van start gegaan. Hierover berichten wij later meer.

De begeleiding van de organisaties uit Moengo maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen PROJEKTA, UNICEF en diverse overheidsinstanties.


Integraal beleidsplan voor kinderen en adolescenten
Suriname telt ongeveer 96.000 adolescenten (een vijfde van de totale populatie) die geconfronteerd worden met uitdagingen op het gebied van educatie, gezondheid, bescherming en participatie. Om deze uitdagingen aan te pakken is het ‘Integraal beleidsplan voor kinderen en adolescenten: het actieprogramma 2012-2016’ ontwikkeld, welke geleid wordt door de ‘Presidentiële werkgroep integraal kinder- en jeugdbeleid’. Binnen dit raamwerk worden de werkzaamheden van de diverse ministeries gebundeld en wordt het prioriteren van de activiteiten begeleid. Om dit beleidsplan te ondersteunen, heeft UNICEF een samenwerkingsprogramma ontwikkeld: ‘Working together for Adolescent Development in Suriname (2013-2015)’.

PROJEKTA werkt sinds eind 2013 nauw samen met UNICEF om het ‘Integraal beleidsplan voor kinderen en adolescenten’ op een duurzame manier uit te voeren. PROJEKTA is in deze verantwoordelijk voor het ontwerpen van de projecten en activiteiten, alsmede de planning, implementatie, monitoring en rapportage. Basisprincipes zoals gender, mensenrechten en participatie (in het bijzonder onder meisjes) zijn in deze uiteraard van groot belang.


PROJEKTA in Moengo en Sophia’s Lust
Het doel van dit project is om adolescenten in Moengo en Sophia’s Lust de mogelijkheden te geven en hen te ondersteunen in het maken van verantwoordelijke keuzes aangaande hun gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, relaties en toekomst. Daarbij stimuleren we actieve participatie in besluitvorming welke hun sociale en psychologische omgeving betreft. Dit zal bereikt worden door middel van het versterken van de nationale en lokale kaders en door middel van het versterken van de capaciteiten van adolescenten in deze gemeenschappen.


PROJEKTA is van het einde van 2013 tot midden 2014 betrokken geweest bij het pilot project in Moengo om technische assistentie te verlenen. Door middel van het ontwerpen, organiseren en faciliteren van community participatory planning processes, werd de gemeenschap gemobiliseerd om te participeren, werd de capaciteit van de leden van de gemeenschap aangemoedigd en versterkt (met name dienstverleners werkzaam met jongeren en jongeren zelf), en is er een brug geslagen voor de dialoog tussen het netwerk bestaande uit een tiental leden van maatschappelijke organisaties en de beleidsmakers. Het Moengo Netwerk is hier een van de positieve gevolgen van. 
In maart 2015 zijn we een zelfde proces gestart in Sophia’s Lust.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten