vrijdag 26 februari 2016

“Community Dance classes in Afro-Surinaamse dansstijlen”

Projekta voert sedert 2013 het Actieve Burgers door Cultuur en Sport (ABCS) programma uit. ABCS is een partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en de International Sports Alliance (ISA). Het ABCS programma heeft als doel het vergroten van de beleving van het recht op sport en cultuur. Het streven is dat elke jongere de mogelijkheid krijgen om aan culturele– en sportactiviteiten te doen, omdat deze bijdragen aan het vormen van assertieve, proactieve en creatieve burgers. Organisaties op het gebied van sport, zang, dans en theater kunnen ervoor kiezen zich te committeren aan het totaal programma, of de keuze maken uit losse trainingen/activiteiten binnen het programma.

Dat het streven van het ABCS programma ook overslaat naar de deelnemende organisaties, blijkt onder andere uit de activiteiten van Naks Wan Rutu (NAWARU). NAWARU is de jongerenafdeling van de organisatie Naks en is vanaf de start van het programma een actieve deelnemer.

NAWARU is vorig jaar gestart met de NAWARU Community Dance Class. Ontworpen om de toegankelijkheid van het aanleren van de Afro-Surinaamse dans te vergroten, hoeft er voor deelname geen auditie gedaan te worden en is danservaring geen vereiste.

Er zullen in totaal acht dansstijlen aan de orde komen: Aisa & Loko; Leba; Fodu; Ingi; Luangu;  Ampuku; Laku & Banya en Kanga. De verschillende dansstijlen zijn verdeeld in modules en worden verzorgd door de trainers van NAWARU. Elke module bestaat uit een infosessie, gevolgd door een zangsessie. Vervolgens komen de basisdansstappen aan de orde. Bij de laatste les worden de deelnemers in kleine groepen verdeeld en moeten ze binnen 5 tot 10 minnen hetgeen ze geleerd hebben verwerken in een zang-, dans- en/of dramastuk. Dit presenteren ze dan aan de rest van de groep.

Aan het eind van drie modules volgt er een eindpresentatie voor familie, vrienden en kennissen van de deelnemers. Intussen zijn de modules Aisa & Loko, Leba en Fodu afgewerkt, en zijn deelnemers druk bezig met de voorbereidingen voor de eindepresentaties. Als de kleine groepspresentaties als voorbeeld mogen dienen, kan verwacht worden dat de eindpresentatie een uitbarsting van creativiteit en spontaniteit zal zijn.

De groep cursisten bestond tot nu toe uit nieuwe leden van NAWARU die al enige basis-danservaring hebben en personen voor wie dit de eerste danservaring is. Voor enkele deelnemers werd het al heel gauw duidelijk dat het makkelijk lijkt als je kijkt naar iemand die het doet op het podium, maar wanneer je het zelf moet doen het toch wel wat energie blijkt te kosten.

Ook voor de trainers van NAWARU zit het coördineren van de trainingen vol uitdagingen. Het zoeken naar een spreker voor de info sessies en het aanpassen van de inhoud aan de verschillende dansniveau’s van de deelnemers behoren tot enkele van deze uitdagingen.


De volgende maand begint de module Ingi. De lessen kosten SRD 75 per module en worden bij Naks aan de Thomsonstraat # 8 verzorgd.  
Interesse voor deelname? 
Stuur dan een mailtje naar nakswanrutu@outlook.com of klik hier voor de link naar de NAWARU Facebookpagina. 
Ook over de andere activiteiten van NAWARU kun je op de Facebookpagina meer lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten