woensdag 24 februari 2016

Nooit te oud om te leren

Trainingstraject Projectschrijven gestart


Afgelopen weekend vond het eerste deel van de training Projectschrijven voor de nieuwe lichting organisaties plaats in Asewa Otono. Het doel van de training is het leren van het opstellen van een succesvol projectdossier. In opdracht van de internationale ALCOA Foundation begeleidt en verzorgt PROJEKTA sinds eind 2014 trainingen aan gemeenschapsorganisaties op het gebied van Project Cycle Management. Het doel is om de algehele kwaliteit van projectontwikkeling, -uitvoer en –rapportage te vergroten. Projecten die onder begeleiding van PROJEKTA door de deelnemende organisaties worden ontworpen en uitgevoerd, dienen duurzaam te zijn, alsmede de steun te genieten van de lokale gemeenschap.

Voor deze training kregen wij het overweldigende aantal van 68 aanmeldingen binnen. Hierdoor waren wij genoodzaakt een strenge selectie toe te passen. Er is geselecteerd op type organisatie en of het projectvoorstel valt binnen een van de vooraf bekend gemaakte themagebieden, te weten: educatie, milieu of gemeenschapsontwikkeling. Omdat we zoveel aanmeldingen hadden, hebben we ook gekeken naar welke organisaties de training het hardst nodig hebben.

Uiteindelijk namen er 26 personen van 20 verschillende organisaties deel aan de training. Deze organisaties zijn gericht op ondermeer kunst, gezondheidszorg, welzijn van seniore burgers, muziek, milieu en sport. Ongeveer de helft van de organisaties komt uit Paramaribo en/of opereren landelijk, maar de districten en het binnenland waren ook goed vertegenwoordigd met organisaties uit onder andere Lelydorp, La Prosperité, Witagron, Atjoni en Washabo.

Tijdens het afgelopen trainingsweekend kwamen onderdelen zoals het formuleren van een doelstelling en strategie en het opstellen van een activiteitenmatrix aan de orde. Een belangrijke les was dat je helder en concreet moet formuleren. Waarom 70 woorden gebruiken, als je je doel ook in zeven woorden kunt omschrijven? Echter, het formuleren van het probleem is niet eenvoudig. Een ander belangrijk inzicht bleek dat je het niet gaat om wat jij of jouw organisatie wil brengen, het moet gedragen worden door de gemeenschap, dus moet je altijd denken vanuit je doelgroep.

Dat je nooit te oud bent om te leren, bewees meneer Julius van Stichting Aldolfus Lingaard. Ondanks (of misschien juist dankzij) zijn respectabele leeftijd van 74 jaar, participeerde hij actief tijdens de training. Dat jij of jouw organisatie niet zo bijzonder is als je denkt en je hard zult moeten werken om een onderscheidend projectvoorstel te schrijven, omschreef hij als volgt: “Ik zie een projectaanvraag precies zo als een aanzoek aan een meisje. Er zijn zoveel jongens, er is maar een meisje. Er zijn zoveel aanzoekbrieven en ze leest die brieven. Die brief die haar aanspreekt, daar gaat ze mee trouwen.” Zo werkt het met potentiële donoren ook. Zij zullen kiezen voor het project dat het beste bij hun wensenlijst past. Echter is het ook van groot belang om kritisch te kijken wat de belangen van de doelgroep en de capaciteit van de organisatie zijn, want “niet alle geld is goed geld”.

De deelnemers vonden de training erg leerzaam en intensief. Het praktijkgerichte karakter van de training en de prettige sfeer werden erg gewaardeerd. Dit weekend was echter pas het begin. Als vervolg op deze trainingsdagen, zullen deelnemers de komende tijd huiswerkopdrachten maken en zullen zij één-op-één begeleiding krijgen. Over twee weken zal het tweede trainingsweekend plaatsvinden.

Lees in de volgende berichten meer over het programma dat PROJEKTA uitvoert in opdracht van de Alcoa Foundation:

Deelnemers bespreken het groepswerk
Probleem uitwerken aan de hand van een probleemboom
Werken in groepen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten