dinsdag 15 november 2011

Het is alsof we niet met elkaar kunnen praten: Democratiemaand 2011 is hier!

Dialoog en Democratie


Het lijkt erop dat er in Suriname een constante stroom is van nieuwe conflicten. We worden dagelijks geconfronteerd met grote en kleine conflicten die persoonlijke maar vooral ook nationale gevolgen hebben. Van het vroegtijdig staken van de grondenrechtenconferentie en de gewelddadige erupties te Maripaston, tot het betwiste leiderschap in politieke partijen en sportbonden: het is alsof we niet langer met elkaar kunnen praten, met elkaar in dialoog kunnen treden.
Dialoog wordt universeel gezien als het middel bij uitstek om de verschillen van inzicht en standpunten die ten grondslag liggen aan conflicten bespreekbaar te maken, en op te lossen.  Het is een democratische methode die is gericht op het oplossen van problemen door te komen tot wederzijds begrip en  wederzijdse toezeggingen, in plaats van de eenzijdige oplegging van standpunten en behartiging van eenzijdige belangen.
Democratie, als systeem voor ‘s lands bestuur, is in feite niets anders dan een raamwerk voor georganiseerde en continue dialoog. Hoe staat het met de dialoog in Suriname?
Gedurende de komende weken zullen in een aantal discussies en andere activiteiten, steeds een ander aspect van dialoog ter sprake komen.

Goud, gemeenschap, bedrijf
Jerry Finisie, community manager van IAMGOLD zal vertellen hoe het bedrijf heeft onderhandeld met de woongemeenschappen en de traditionele goudzoekers in het werkgebied van de Rosebel mijn. Het opbouwen en onderhouden van een dialoog met de lokale bevolking en de kleinschalige goudzoekers is een lang en weerbarstig proces geweest, maar er zijn lessen geleerd die wellicht van toepassing zijn bij de ordening van de goudsector.
(vrijdag 18 november, 19.00 uur, conferentiezaal CI-Suriname)

Grondenrechtenconferentie analyse
Salomon Emanuels zal als hoofdspreker bij de discussie over het proces van de grondenrechtenconferentie, een beschouwing geven van het gevolgde proces om te komen tot de grondenrechtenconferentie. Met vertegenwoordigers van Inheemsen en tribale volken(Marrons), en (hopen wij) van de Overheid, wordt vervolgens nagegaan wat de voorwaarden zijn om dit cruciale vraagstuk op een goede manier weer op de agenda te plaatsen, en het proces tot een goed einde te brengen.
(Dinsdag 22 november, 19.00 uur, Conferentiezaal CI-Suriname)

Bedreiging voor democratie: de staatstructuur
“Dient onze huidige staatsstructuur onze democratie?”, is de centrale vraag die Leo Klinkers stelt. Hij zal, in een interactieve setting ingaan op de verschillende zorgpunten in onze huidige staatsstructuur die de democratie kunnen bedreigen: een dialoog over de staatstructuur en democratie in Suriname dus.
(dinsdag 29 november, 19.00 uur, Conferentiezaal CI-Suriname)

Klimaatgeld komt niet vanzelf
Annette Tjon Sie Fat, directeur van Conservation International, zal een inleiding verzorgen over dialoogprocessen over klimaatfinanciering op het internationale en nationale niveau; met name het zgn. RPP en REDD+ proces.  Suriname maakt kans om het behoud van haar bossen als inkomstenbron in te zetten, maar kan dat zomaar? Aan welke processen moeten wij ons dan houden, met wie moet er gepraat worden en hoe?
(dinsdag 2 december, 19.00 uur, Conferentiezaal CI-Suriname)

Andere activiteiten
Naast de discussies zal Projekta tijdens deze editie van de Democratiemaand ook andere activiteiten hebben, zoals de televisie uitzending van het theaterstuk Bryan X, radioprogramma’s, de 4e editie van de (tongue- in- cheek)democratiequiz. Natuurlijk wordt  ook de 3e editie van de State of our Democracy nieuwsbrief gepubliceerd.
Volg de blog voor up-to-date informatie of mail ons: projekta@sr.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten