woensdag 7 maart 2012

Gratis workshop: Kennismaken met Gender

We horen het maar al te vaak. Een vrouw die niet gediend is van de avances van een meneer. “Je bent gender noh!”, krijgt ze te horen.  Een vrouw die de deur openhoudt voor een man: “baja, ik kan niet met die gender van je hor”.  Een discussie over achterstelling van vrouwen die wordt afgedaan met de dooddoener: ”ja, maar vrouwen nemen het over van de mannen. Kijk maar naar het onderwijs”. Wil je praten over geweld tegen vrouwen, dan is er altijd wel iemand die zegt: ”maar mannen zijn ook slachtoffer hor”.

Van gewone mensen tot beleidsmakers (die ook gewone mensen zijn, maar wel met de macht om buitengewoon belangrijke besluiten te nemen): er is vaak een tegenstand te merken als het woord gender valt. Aan de andere kant merken we ook dat er vaak heel moeilijk wordt gedacht over gender. Dat het allemaal zo moeilijk is dat je je er liever ver van moet houden.
En dat is allemaal erg jammer. Want dat genderding raakt ons allemaal: vrouw en man, jong en oud, Hindoestaan of Creool of Inheems, of enz enz. Je zou bijna kunnen zeggen: zonder dat je het weet, beheerst en bepaalt het een groot deel van je leven. Als iets zoveel invloed heeft op jouw leven, is het dan niet tijd dat je weet wat dat ding nu eigenlijk is? En wat het met jou te maken heeft?

Vorig jaar was het precies 100 jaar geleden dat 8 maart als de Internationale Dag van de Vrouw werd ingesteld. Projekta greep de honderdjarige herdenking van 8 maart aan voor het launchen van de ‘Maart van de Vrouw’: een maandlang speciale aandacht voor de maatschappelijke positie van vrouwen in Suriname en in de wereld. Na de overweldigende belangstelling in 2011, organiseert Projekta dit jaar wederom twee GRATIS workshops ‘Kennismaken met Gender’ gedurende deze 2e editie van de ‘Maart van de Vrouw’. Aan de deelnemers vragen wij een vrijwillige bijdrage in de kosten (geheel vrijwillig – dus niet verplicht).

je kunt je opgeven voor een van de volgende workshops:

-          Dinsdag 13 maart van 17.00- 21.00 uur of

-          Donderdag 15 maart van 09.00- 13.00 uur

Adres: Kantoor Projekta, Mathoeralaan 32, KasabaholoEen ieder mag zich tot de dag voor de workshop opgeven op projekta@sr.net of op de tel.no.’s 439924 of 439925 (let op,het aantal plaatsen is beperkt! Vol=vol)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten