woensdag 25 maart 2015

Overweldigende belangstelling voor fondsen ALCOA Foundation

Onlangs riep de Alcoa Foundation (AF) organisaties op om projectideeën in te dienen bij PROJEKTA. Normaal gesproken worden projectvoorstellen rechtstreeks ingediend bij de afdeling ‘Community Relations’ van Suralco. Zij ontvingen echter vaak projectvoorstellen die niet aan de voorwaarden van de Alcoa Foundation voldeden, waardoor organisaties en gemeenschappen in de gebieden waar Suralco werkt, vaak onvoldoende gebruik konden maken van de mogelijkheid om projecen financieel te laten ondersteunen. PROJEKTA is vanwege haar ruime kennis en ervaring met het werken met gemeenschapsorganisaties en het uitvoeren van soortgelijke programma’s, door de Alcoa Foundation gevraagd om de potentiële aanvragers te trainen en begeleiden in het proces van projectaanvraag, -uitvoering en –rapportage.

Overweldigende reactie op de oproep

Nog nooit hebben zo veel organisaties een projectidee ingediend bij de Alcoa Foundation. In totaal hebben 75 organisaties uit Paramaribo, Para, Brokopondo en Moengo gezamenlijk 98 projectideeën ingediend. Hiervan maken 28 projectideeën kans om geselecteerd te worden door de Alcoa Foundation. Vier projectvoorstellen waren van dusdanige kwaliteit of waren ingediend door dusdanig gevestigde organisaties dat zij ook zonder begeleiding van PROJEKTA ingediend kunnen worden bij de Alcoa Foundation. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de overige 24 projectvoorstellen zullen ondersteund worden door PROJEKTA, zodat ook deze aan de eisen van de Alcoa Foundation kunnen voldoen op het moment dat zij ingediend worden.


De eerste stap in de ondersteuning van PROJEKTA was een training Projectschrijven, die open stond voor alle geselecteerde organisaties, ook zij die rechtstreeks mochten indienen. Zij kozen dan ook voor om de training te volgen zodat zij ook hun vaardigheden op het gebied van projectschrijven verder konden aanscherpen.

De training

De deelnemende organisaties waren Stichting Marronage, Atletiek Vereniging Marwina, Stichting Walk of Life, Vonzell, Marron Vrouwen Netwerk, Stichting Communicatie Cultuur en Ontwikkeling (COCON), Nationale Vrouwen Beweging (NVB), Stichting Liefdevolle Handen, Women in Business, Green Heritage Fund Suriname, Stichting de Knal van Suriname, Saamaka Akademiya, O.S. Zinkkampoe, H. Waaldijkschool, Stichting Caribamboo, Stichting Caribbean Outlook, CELOS en het Surinaamse Rode Kruis. Tijdens de training kwamen verschillende onderdelen van projectschrijven aan de orde, zoals de algemene eisen van projectaanvragen, specifieke eisen van de Alcoa Foundation, probleemanalyse, het kiezen van activiteiten aan de hand van een strategie en het maken van een begroting. Dat de nadruk van de training lag op het systematische en logisch opbouwen van een projectvoorstel, heeft de deelnemers veel inzichten gegeven. Een van de deelnemers gaf aan dat het nu duidelijk voor hem is dat “je niet zomaar kan kletsen, maar systematisch en logisch de onderdelen moet beschrijven”. Je probleem bepaalt je strategie, je strategie je activiteiten en je activiteiten het budget.

Het vervolg

Tussen nu en juli 2015 volgen er nog enkele rondes van indienen en selectie, waarbij de projectideeën tot steeds uitgebreidere projectvoorstellen uitgewerkt zullen worden. PROJEKTA zal tussentijds eendaagse trainingen blijven verzorgen, alsook one-on-one begeleiding van organisaties.
Naar verwachting wordt de definitieve selectie vanuit het hoofdkwartier van de ALCOA Foundation in Pittsburgh in het derde kwartaal van dit jaar bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten