vrijdag 27 maart 2015

Seks, een privilege voor mannen?

Dit zijn de eerste alinea’s van een essay geschreven door Imanah Biserta, student Sociologie, in het kader van het vak ‘Gender en Ontwikkeling’, welke zij in 2014 volgde aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Deze essay deelde zij onlangs met Projekta. Klik hier voor de volledige tekst (PDF, 690 kb).

‘We raise girls to cater to the fragile egos of men’. Zo begint een gedicht geschreven door Chimamanda Ngozi Adichie, een Afrikaanse schrijfster. Het moment waarop ik dit gedicht tegen kwam had ik eerlijk gezegd nog geen duidelijk idee van wat ik ermee wilde doen dus sloeg ik het op in mijn telefoon. Enkele weken gingen voorbij en ik bekeek video’s op youtube, las nieuwsberichten en las vele quotes op facebook die ik aan dit gedicht kon relateren. Ik kreeg steeds meer interesse om dit gedicht te gaan gebruiken voor het schrijven van een essay voor het vak Gender en Ontwikkeling. In Suriname komt het nog al vaak voor dat er bij zaken betreffende verkrachtingen, seksueel molest, aanrandingen enzovoort meestal uitspraken worden gedaan zoals: ‘maar dan moest ze niet met zo een korte rok op straat gaan’, ‘zij wilde het zelf ook want zij kwam op me zitten’, ‘wat deed ze dan zo laat op straat?’ en ga zo maar door. Er wordt dus de indruk gewekt alsof het meisje degene is geweest die ervoor heeft gezorgd dat dit haar is overkomen en er is dus een duidelijke ongelijkheid te merken als het gaat om de verantwoordelijkheid op het gebied van seksualiteit tussen mannen en vrouwen.

Gender en seksualiteit
De ongelijkheid op het gebied van seksualiteit begint al vanaf de tienerjaren waarbij jongens en meisjes vaak willen gaan experimenteren als het gaat om het hebben van seks. Bij de jongens wordt er vaak genoeg niet gelet op het aantal seksuele partners waarmee zo een jongen experimenteert, maar bij het meisje wordt er wel heel streng opgelet dat zij zichzelf op een ‘nette’ manier gedraagt en zo lang mogelijk wacht met het hebben van seks.
Van de mannen wordt er meestal verwacht dat hij het hef in handen moeten nemen en dat zij de vrouw moeten versieren, ervoor moeten zorgen dat het voorspel interessant genoeg is dat de vrouw opgewonden raakt en dat de vrouw haar hoogtepunt bereikt na het hebben van geslachtsgemeenschap. Van de vrouw wordt verwacht dat zij versierd moet worden, heel sensueel moet zijn tijdens het voorspel en niet teveel initiatief moet nemen, maar vooral ervan moet ‘genieten’ en dat zij het duidelijk moe laten merken wanneer zij van de seks geniet en haar hoogtepunt aan het bereiken is of heeft bereikt. Het wordt niet makkelijk geaccepteerd dat vrouwen aangeven wat zij wel of niet willen tijdens het hebben van seks, omdat de samenleving er een taboe van heeft gemaakt en ervoor heeft gezorgd dat het ego van de man in de slaapkamer niet geschaad wordt. De vrouw moet dus ervoor zorgen dat zij zich passief en kwetsbaar opstelt tijdens zowel het voorspel als het bedrijven van seks. Volgens de patriarchale genderideologie is de invulling van rol van de vrouw afhangende van de context aangeduid als te zijn zwak, volger, passief, monogaam, kwetsbaar enzovoort. Ook in de slaapkamer en op het gebied van het hebben van seks wordt deze invulling van de rol als sociaal geconstrueerd, maar vooral sociaal geaccepteerd gezien.

You owe me!
Op 24 mei 2014 is er een artikel gepubliceerd op www.dailymail.co.uk betreffende een jongeman van tweeëntwintig jaar wonende in Amerika, Eliot Rodger, die zeven mensen heeft vermoord, zeven mensen heeft verwond en vervolgens de hand aan zichzelf heeft geslagen. Het voorval was al een hele tijd in het nieuws in Amerika omdat mensen zich niet konden voorstellen dat zoiets zich kon voordoen zonder dat iemand het had kunnen voorkomen. Na de vele berichten over dit voorval te hebben gelezen en een video te hebben bekeken van de reden achter waarom deze jongeman het nodig vond om zo een daad te plegen werd het mij steeds duidelijker wat Chimamanda Ngozi Adichie met de uitspraak: ‘We raise girls to cater to the fragile egos of men’.

Als u hier klikt, vindt u het volledige artikel en kunt u verder lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten