vrijdag 5 november 2010

Democratie is niet iets dat je krijgt van leiders

Eigenlijk is de hele inleiding die Jenny Simons gisteren heeft gehouden bij de opening van de Democratiemaand, verplichte kost voor een ieder die zich, op welke manier dan ook, bezig houdt met de staat van onze democratie.
Niet alleen de inleiding, maar ook de discussie gaf veel stof tot nadenken. Alvast 1 quote die ons recht in het hart trof, want dit is exact de bedoeling van de Democratiemaand:
Democratie is niet iets wat je krijgt van leiders; leiders zijn niet democratisch per se, maar leiders moeten zichzelf ook actief houden aan regels. Betekent vooral voor de 2e, 3e, 4,e linie, dat je bent opgevoed om te vinden dat je recht hebt om te bestaan, om te praten, om mee te doen. Dat je niet alleen dat recht hebt, maar bereid bent om te zetten in acties. Als je vindt dat er democratie moet zijn, maar je slaapt in je bed, dan zal er niets gebeuren.Democratie is geen statisch gegeven, het is als water en zandzakken, je duwt hier en je schuift daar, en je blijft bezig. De dag dat je stopt, verlies je het. Democratie is iets: als je stopt te werken eraan, begin je het te verliezen.
Later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten