maandag 5 november 2012

Discussieavond: Theater en engagement

Vandaag, maandag 5 november 2012, verzorgt Sharda Ganga een inleiding over hoe ze maatschappelijke ontwikkelingen via theater onder de aandacht brengt. De inleiding begint om 19.00 in het Lalla Rookh gebouw en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor Sharda Ganga is theater niet alleen een kunstvorm of entertainment, maar het dient ook als ontmoetingsplaats voor maatschappelijke dialoog en discussie. Met haar theaterstukken wil zij actief burgerschap stimuleren. 

U moet ons vertellen hoe het moet, in plaats van alleen maar slechte dingen te tonen”, was de opmerking van een bezoekende student bij Bryan X. Zij antwoordde de student, dat het juist haar bedoeling was om stukken te maken die aanzetten tot nadenken in plaats van kant en klare antwoorden te geven. Een discussiestuk, een open einde zoals in het geval van Bryan X, nodigt mensen uit om zelf kritisch te worden; en hun eigen keuzes te maken.Ofwel om invulling te geven aan hun rol als actieve burger. 

Sharda Ganga zal vandaag vertellen over het zoeken naar de balans tussen actualiteit en grotere maatschappelijke fenomenen, zoals in Bryan X vooral het fenomeen van leiderschap en organisatie onder de aandacht werd gebracht. In haar lezing zal Sharda Ganga vertellen hoe Bryan X, maar ook andere theaterstukken, zoals No More Stories (de Carifesta 2006 theatervoorstelling van Suriname) en Kettingreactie, tot stand zijn gekomen. Vervolgens zal Bryan X middels film worden vertoond, waarna er ruimte is voor discussie. 

Thema democratiemaand 2012: Burgerschap
In de vijfde editie van de Democratiemaand van Projekta staan actieve burgers centraal. De kwaliteit van een democratie is afhankelijk van de inzet van betrokken en actieve burgers. Zij vormen de basis van een democratie.
Betrokken en actieve burgers bundelen mensen en werken samen met anderen aan een betere en rechtvaardige samenleving, waarbinnen iedereen erkend wordt. Ofwel ze werken, soms onbewust, aan het versterken en het behoud van een democratische cultuur. Zij zijn geïnformeerd over hun rechten en verantwoordelijkheden en dragen deze uit. Zij dragen hun kennis en vaardigheden over aan anderen, zodat ook zij geïnformeerd zijn over hun rechten en verantwoordelijkheden en daarnaar kunnen handelen.
In de maand november worden verschillende lezingen verzorgd, radiospotjes uitgezonden en een nieuwsbrief verspreid. 

Sharda Ganga
Al vanaf 1987 produceert, schrijft en regisseert Sharda Ganga theaterstukken en films. In veel van haar theaterstukken en films kaart ze maatschappelijke problemen en vraagstukken aan.  De laatste productie was Bryan X in 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten