dinsdag 3 november 2015

Jongeren van Moengo delen hun ervaringen in docufilm

Eerder berichtten we al op deze blog over de interviewtrainingen die PROJEKTA in Moengo geeft aan de jongeren. Zij gebruiken de opgedane interviewskills om de activiteiten van het Moengo Actieplan voor Jongeren te monitoren. Met andere woorden: ze checken wat er is uitgevoerd en hoe het is uitgevoerd. In groepjes van drie personen trekken zij door Moengo om projectuitvoerders, maar ook jongeren die deel hebben genomen aan de activiteiten, vragen te stellen over hun ervaringen.

Elk ‘monitorings-team’ bestaat bewust uit drie jongeren, zodat een persoon de vragen kan stellen, een persoon de antwoorden op kan schrijven en de derde het interview vast kan leggen op film. Sommige van deze beelden zullen gebruikt worden in de docufilm waar PROJEKTA momenteel aan werkt. De docufilm (waarin onder andere ook de jongeren van Sophia’s Lust aan het woord zullen komen) zal vertoond worden tijdens de nationale Ronde Tafel, welke aan het eind van dit jaar zal plaatsvinden. Tijdens deze Ronde Tafel komen beleidsmakers, dienstverleners en jongeren bij elkaar om samen te komen tot een Actieplan op het gebied van jeugdbeleid.

Afgelopen zaterdag waren de jongeren zelf aan de beurt. In de warme Moengo-zon vertelden zij voor de camera aan Marijke Sonneveld van PROJEKTA en Idi Lemmers wat er de afgelopen anderhalf jaar allemaal veranderd is in Moengo. Een aantal activiteiten is uitgevoerd: er is een gezondheidsbeurs georganiseerd, een recordingstudio opgezet en een meisjesvoetbalteam gevormd. Ook is er meer politie op straat en worden er trainingen gegeven op het gebied van muziek en dans.

Helaas gebeurt er ook nog steeds heel veel niet. Beloftes en afspraken die gemaakt zijn met de mensen van de ministeries tijdens de eerste Ronde Tafel bijeenkomst (welke resulteerde in het Actieplan), zijn zij niet nagekomen. Dit ondanks dat de jongeren met nadruk hebben aangegeven dat er alleen activiteiten in het Actieplan mochten komen waarvan de betrokken volwassenen zeker wisten dat het zouden gaan (kunnen) uitvoeren.

De jongeren geven de hoop echter niet op. Alles wat niet uitgevoerd is, aangevuld met nieuwe wensen en activiteiten van de jongeren, zal worden onderhandelt tijdens de volgende nationale Ronde Tafel.

Het werk met de jongeren in Moengo is onderdeel van een uitgebreid ontwikkelingsprogramma, waarbij er gewerkt wordt aan integraal jeugdbeleid. Klik hier voor meer informatie. 

Naast het interviewen, filmen de jongere van Moengo bijzondere, maar ook alledaagse dingen die zij meemaken. Deze filmpjes, die zij voornamelijk maken met hun mobiele telefoons, zullen onderdeel worden van een andere film waar PROJEKTA aan werkt, ‘Door de ogen van de jongeren’ genaamd. In ‘Jongeren uit Sophia’s Lust filmen er op los’ leest u op welke manier de jongeren van Sophia’s Lust hun bijdrage leveren aan de docufilms.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten