dinsdag 10 november 2015

dWT: Simons wil ‘importstop’ bij Surinamers promoten

Door: Milton Hubard

De regering moet een campagne beginnen om Surinamers bewust te maken van het belang om zoveel mogelijk Surinaamse producten te kopen. Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons woensdagavond bij de opening van een activiteit in verband met de Democratiemaand. Ze onderkent dat een importstop tegenwoordig niet meer mogelijk is door de internationale regels waaraan het land is gebonden.
"Niemand kan ons verbieden om die importstop in ons hoofd te hebben en niemand kan ons verbieden om Surinaamse producten te kopen." Een dergelijke bewustwording zal volgens haar echter ook met zich meebrengen dat Surinamers veel meer moeten gaan produceren. De politica zegt dat vaak onderschat wordt hoeveel men aan de welvaart bijdraagt, wanneer men voor een Surinaams product kiest boven het geïmporteerde. "Wanneer u dat babyjurkje bij een Surinamer koopt die het zelf heeft gemaakt of in uw achtertuin zelf tajerblad plant, doet u veel meer dan u denkt. U helpt niet alleen uw portemonnee."
Dat de Surinaamse economie niet op zichzelf staat verduidelijkte ze met het voorbeeld dat de regering 0,85 US dollar moet ophoesten voor elke SRD die door burgers wordt besteed. Dit gegeven legt een zware druk op de beschikbare valuta in het land en zorgt voor problemen zodra de valuta-inkomsten van het land afnemen. Simons vindt dat het een nationaal streven moet worden om deze 0,85 US dollars stap voor stap terug te brengen naar een minimum. Dit kan door in plaats van buitenlandse producten steeds meer Surinaams fabricaat te kopen en te proberen zelf ook te produceren.

Bron: De Ware Tijd, 9 november 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten