vrijdag 6 november 2015

dWT: Democratie versterken door districtsraden te activeren

Door: Milton Hubard 

Om de beleving van de democratie in Suriname te versterken is het belangrijk dat de districtsraden geactiveerd worden. Door hen bepaalde bevoegdheden te geven, zullen problemen in gebieden sneller opgelost kunnen worden. Bovendien zal de lokale bevolking meer invloed kunnen laten gelden op het voor hen lokale beleid. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tegen de Ware Tijd.

Het activeren en versterken van de districtsraden moet volgens haar deze zittingsperiode gerealiseerd worden. In een later stadium moeten ook de regionale organen beter georganiseerd worden door wetgeving. Doordat de lokale organen niet functioneren, wordt er volgens Simons extra druk gelegd op De Nationale Assemblee, die zich eigenlijk slechts hoort te buigen over kwesties die de totale samenleving raken. De parlementsvoorzitter was woensdagavond te gast bij de opening van de 'Democratiemaand 2015', georganiseerd door Stichting Projekta en het platform Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur. De politica ziet degelijke vooruitgang op het gebied van democratisering, maar tevreden is ze nog niet. 
Trekker Sharda Ganga van zowel 'Stichting Projekta' als het platform 'Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur' is het met haar eens. "Het is natuurlijk niet waar wij willen zijn, na acht jaar Democtratiemaand organiseren, maar wij zien wel dat ons werk vruchten afgeworpen heeft." Het bewustzijn over het belang van democratie groeit volgens Ganga en is te merken aan het steeds mondiger worden van burgers. Het oprichten van het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur ziet zij overigens ook als een vooruitgang op de beleving van democratie.

Simons en Ganga zijn het met elkaar eens dat de democratie binnen verenigingen en organi- saties nog veel te wensen overlaat. Ganga zegt dat er tijdens vorige Democratiemaanden ook is gediscussieerd over democratie binnen sportverenigingen en zelfs gezinnen. Simons vindt vooral de democratie binnen politieke partijen onvoldoende. Zij pleit voor wettelijke voorschriften om de democratie binnen de partijen te regelen, omdat politieke partijen de bestuurders van het land leveren.

Bron: De Ware Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten