woensdag 5 november 2014

Een weekend van sport, zang, dans, en saamhorigheid.

In het weekend van 17 en 18 oktober waren de deelnemers van het Actieve Burgers door Cultuur en Sport programma in de Memre Buku Kazerne voor het eerste (technisch) Trainingskamp. Het programma van het weekend bestond uit een combinatie van zowel sport- en cultuuronderdelen alsook management en life skills trainingen.

De onderdelen werden in blokken verdeeld, waardoor deelnemers per blok de keuze hadden uit een sport-, cultuur of (life) skills onderdeel. Dat het niet makkelijk zou zijn voor deelnemers om een keuze maken, was al heel vroeg duidelijk. Deze activiteit was daarom ook open voor alle leden van de deelnemende organisaties vanaf 15 jaar. Hierdoor hadden organisaties meer mogelijkheden om leden te spreiden over de verschillende onderdelen en zodoende de opgedane kennis breder te verspreiden binnen hun organisatie.

Er kon een keuze gemaakt worden uit de volgende onderdelen: Improvisatie voor acteurs; Kathak ; Stemvorming; Inheemse dans; Afro-Surinaamse dans; Javaanse dans;  Hip Hop/ Dance Hall;  Muzieknoten lezen; Social Media voor organisaties ;Blessure EHBO; Overtuigen/ Betoog houden; Volleybal; Atletiek; Taekwondo; Pencak Silat; Basketbal; Voetbal; Slagbal; Yoga. De eerste dag werd afgesloten met een demo over verschillende aspecten van seksuele en reproductieve gezondheid van de Youth Advocacy Movement (YAM).

60 deelnemers verdeeld over 10 organisaties hadden zich aangemeld voor het trainingskamp. Uiteindelijk hebben 43 deelnemers uit 9 organisaties daadwerkelijk deelgenomen aan het kamp. Overnachten was mogelijk in het logeergebouw van het Emile de la Feunte Sportcomplex.

Enkele deelnemers aan het programma hebben hun trainerskwaliteiten aan de mede-deelnemers kunnen tonen, door tijdens het weekend een training te verzorgen. Door zowel de trainers binnen het programma als de externe trainers is met veel toewijding invulling gegeven aan de verschillende onderdelen. De deelnemers waren aan het einde van het trainingskamp daarom ook zeer te spreken over de inhoud van de verschillende onderdelen.

“ Ik keek altijd naar Kathak en Javaanse dans en vond het mooi, was gezellig. Nu heb ik gezien dat je je ├ęcht moet inzetten ervoor. Ik heb gezien dat ook Stemvorming niet zomaar is, je moet ook Anatomie bestuderen. Ik heb uit alle clinics veel achtergrondinformatie kunnen meenemen.” zei een van de deelnemers van NAKS.

Velen roemden de saamhorigheid, samenwerking en teamgeest gedurende het weekend, naast de vele nieuwe sport-en spelvormen waar ze van konden proeven.  Men ontdekte dat je ook kunt samenwerken, een team vormen, zonder dat je elkaar kent.
Er was ook veel waardering voor de culturele diversiteit. Zegt Awinash van Sangh Parivar: “Suriname is gezegend met een diversiteit aan culturen, waarbij er zoveel begrip voor elkaar wordt getoond, dat heb ik hier ervaren en gezien.”

Voor zowel deelnemers als trainers was het weekend een leermoment. Georgetine Asantiba van de Letitia Vriesde Stichting te Sunny Point die in haar buurt atletiekactiviteiten ontplooid voor kinderen ontdekte dat ze meer kon: “ik heb hier ervaren dat ik ook met oudere mensen kan werken”.
 
Deelnemers kunnen na dit trainingskamp de eigen clubactiviteiten uitbreiden met de verschillende onderdelen die aan de orde zijn geweest. Dit kan door binnen het “Trainers te Leen” onderdeel van het programma, trainers voor de verschillende onderdelen aan te vragen.
-   
     ...: Je hebt mensen nodig om zaken te bereiken; je moet samenwerken om tot iets te komen en er iets moois van te maken.(deelnemer Naks)

Grote dank aan alle trainers en deelnemers!
1 opmerking:

  1. Was leuk om als trainer van de onderdelen social media en betoog opbouw bezig te zijn met deze actieve burgers. Keep up the good work Projekta

    BeantwoordenVerwijderen