maandag 10 november 2014

‘Verkiezingen moeten weg bij Binnenlandse Zaken" zegt OKB Voorzitter


08/11/2014 05:44 - Redactie dWT Online
OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos.
OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos. Foto: dWT Archief  
PARAMARIBO - Zolang de organisatie van de verkiezingen in handen is van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zal beïnvloeding vanuit politieke partijen in de zittende regering blijven bestaan. “De regerende partij wil altijd beïnvloeden. Het is logisch”, zegt Jennifer Van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).
Ze zei dit donderdagavond op een discussieavond van de Young Democracy Unit, UNDP Suriname en Stichting Projekta in verband met de jaarlijkse herdenking van de 'Democracy Month', november.
Van Dijk-Silos pleit ervoor dat het ministerie ontlast wordt van deze taak en dat een onafhankelijke autoriteit wordt ingesteld. "Wij mogen niet afhankelijk zijn van de welwillendheid van een toevallige regerende partij. Ik vecht allang voor een electorale autoriteit", zegt Van Dijk-Silos. Echter, de politieke wil om dit besluit te nemen ontbreekt. Overigens vindt ze dat deze taak ook niet weggelegd is voor het OKB.
Ook panelleden Hans Breeveld, directeur van de Democracy Unit, en Rayah Bhattacharji, vertegenwoordiger van Stichting Projekta, onderstreepten de noodzaak van een zelfstandig orgaan voor het organiseren van verkiezingen. "Het is geen gezonde zaak dat verkiezingen jaar in jaar uit worden georganiseerd door een partij die er zelf aan deelneemt. Het is een erg unieke situatie en het kan een keertje flink mislopen", zegt Breeveld.
Volgens de OKB-voorzitter heeft de vicepresident de financiering voor een onafhankelijk instituut tegengehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten